ARTIST IN RESIDENCE I UTTERSBERG

GG-verkstan har bedrivit två olika artist-in-residence-program sedan starten 2009, ett som riktat sig till Västmanlandskonstnärer och ett inriktat på internationella utbyten. Nytt för år 2016 är att vi instiftat ett så kallat Krausestipendium. Läs mer nedan. År 2016 ytlyser vi däremot inte något Västmanlandstipendium.

Från och med 2013 deltar GG i ett utbytesprojekt som kallas Endegra www.endegra.org, ett nätverk av grafikverkstäder runt om i Europa, som årligen arrangerar seminarier och workshops för att främja kunskapsutbytet mellan verkstäderna. 

Krausestipendiet har fått sitt namn efter den stora Krausepressen som vi fick överta från Falu Konstgrafiska verkstad sommaren 2015. Stipendet går inte att söka, utan delas ut på vårt initiativ. Första stipendiet, som innebär två veckors arbetsvistelse i GG med handlednng och material, går till Pernilla Jansson från Smedjebacken med motiveringen:

Pernilla Jannson tilldelas Krausestipendet för att den lekfullhet och finurliga uppfinnaranda, som präglar hennes konstnärskap i andra material, ska få möjlighet att blomma ut även inom grafiken. Hennes entusiastiska arbete med att ge den grafiska konsten utrymme på Meken i Smedjebacken, både genom ambitiösa utställningsprojekt och workshops för allmänheten, vittnar om en kapacitet som är värd all uppskattning. 

www.pernillajansson.se

 "Omväg", av Pernilla Jansson  

Västmanlandsstipendiet 2015 tilldelades Mattias Berglund från Västerås, som kommer till oss för en arbetsperiod i början av nästa år. År 2016 utlyses inte detta stipendium.


Det internationella programmet inleddes 2011-2012 med ett utbyte mellan GG och Graphic Studio i Dublin. Lars Wikström från Dalarna var i Dublin och arbetade i Graphic Studios verkstäder och Sharon Lee från Irland kom för att arbeta i GG-verkstan i Uttersberg. Sommaren 2014 inledde vi ett utbyte med Grafikwerkstatt Dresden med att Kerstin Franke Gneuss kommer hit till Uttersberg för en arbetsperiod. Sommaren 2015 var poeten och konstnären Beata Berggren i Grafikwerkstatt för att arbeta under en månad. Nu under sommaren 2016 har Heike Wadewitz från Dresden arbetat med torrnålsgravyrer i GG-verkstan under juli månad. Som avslutning på sin vistelse höll hon i en mycket uppskattad presentation av sitt konstnärskap i verkstan - på svenska!

  torrnålsgravyr av Heike Wadewitz        

Västmanlandstipendet och det internationella utbytet har vi kunnat genomföra tack vare medfinansiering från Landstinget i Västmanland.