Vi har haft så mycket kul på Brödrostens Dag under alla år - sen vi kom hit 2009 och fram till pandemin startade. Så mycket folk som har kommit och njutit av vårväder och gott te och rostat bröd, så många roliga samtal, så många minnen som bubblar upp när man rostar bröd! Men ingenting varar för evigt, som vår toastmaster Lars Nyberg säger. Samlingen av brödrostar som vi varje år har plockat fram och installerat i verkstaden är hans egen, så naturligtvis är det upp till honom......och han har bestämt sig för att hädanefter fira brödrostens dag därhemma istället. Så vi uppmanar alla som besökt oss under årens lopp att göra detsamma! Plocka fram era gamla brödrostar på Långfredagen och njut av goda marmelader!


Och glöm inte - ni är varmt välkomna på alla våra andra aktiviteter i GG-verkstan. 

 

2021 är vi fortfarande inne i ett svårt skede av pandemin i Sverige. Firandet av Brödrostens Dag i GG  är därför tyvärr inställt även i år. Information ligger även ute på vår facebooksida.  

2020 var vi tyvärr tvungna att ställa in firandet av Brödrostens Dag i Uttersberg på grund av pandemin. Vår uppmaning till alla var då att rosta bröd hemma och dela bilder av detta under #brodrostensdag #toastersday. 

2019 inföll BRÖDROSTENS DAG långfredagen den 19:e april. Det var sol och skönt på lastkajen, där man kunde sitta med sitt rostade bröd! Filmen TOASTED visades igen, med anledning av att filmskaparen och fotografen Gregory Dunn som var här och filmade 2014, i år ställer ut sina fotografier i Galleri Astleys tegelbyggnad. Han är fantastisk på att fånga det dagliga livet på ett drastiskt och humoristiskt sätt i sina fotografier - inte minst i Dublin, där han bor. Det blev en heldag med 3 olika vernissager på Galleri Astley,och vår traditionsenliga BrödRostFirning i GG-verkstan som avslutning. Alla var där!Istället för att fira Brödrostens Dag på långfredagen 2017 bjöd vi på rostat bröd utomhus, som födelsedagspresent till Galleri Astley, när de firade 40-årsjubileum den 14:e maj. Utomhusrostning var en ny erfarenhet, som vi gärna upprepar vid tillfälle! Jodå - Brödrostens Dag 2016 blev en succé. Självklart var det tack vare Sverigepremiären på filmen TOASTED, som spelades in här i Uttersberg 2014. Fyra gånger under eftermiddagen visades filmen uppe i Galleri Astleys museum och det var välbesökt varje gång. Det var också en irländsk delegation på plats. För några av dem var det första erfarenheten av Toasters Day. I år hade Cina Svensson också laddat upp med marmelad-, bröd- och T-shirtförsäljning utanför verkstan.

Great news! - The film TOASTED, about Brödrostens Dag in Uttersberg, was selected for the Cork Film Festival! The festival is in its 60th year, one of the longest running film festivals in the world. TOASTED will most likely bewas also screened on Friday the 13th (Bad Friday!) of November at the Gate Cinema in Cork (250 seats). Uttersberg is fast becoming the centre of the universe.

Gregory Dunn
www.stoneybutter.com

 

   2014 år slog jordfelsbrytaren av bara två gånger - vi lär oss!